Cozmin Guşă şi diversiunea “cotorul pierdut”, sau rătăcirile unui impostor de profesie

Cozmin Guşă a lansat, zilele trecute, o nouă diversiune anti-Băsescu, în scopul de a demonstra că nu numai americanii nu-l mai vor la Cotroceni pe actualul Preşedinte, dar nici ruşii ideologii de la Kremlin. Deşi diversiunea are mai degrabă un efect contrar celui pe care şi l-au propus autorii, ea merită privită cu atenţie pentru a observa mai bine tehnica manipulării.

Ca să lanseze diversiunea amintită, Guşă a folosit unul dintre instrumentele puse la dispoziţie de Sorin Vîntu, anume Academia Caţavencu. Mai întâi el a făcut în aşa fel ca unul dintre jurnaliştii de la revista lui Vîntu să intre în posesia “cotorului” unui bilet de avion folosit la întoarcerea sa de la Moscova, datat 11 septembrie. Trecem peste faptul că nu se precizează nicăieri anul în care a fost emis acel bilet, jurnalistul mergând „la sigur” că anul este 2009(!).

Totuşi, e absurd să creadă cineva că Guşă şi-a aruncat la gunoi tichetul de călătorie Moscova-Bucureşti, care a fost recuperat de un binevoitor, şi care, la rându-i, s-a dus cu el rapid la revista mogulului. De ce ar fi fost cineva interesat de faptul că Guşă, un fost traseist politic trecut în “rezervă” şi cu afinităţi cunoscute pentru ruşi, ar fi vizitat Moscova?

gusa moscova

Un român care susţine interesele Rusiei în România, culmea!, împotriva intereselor româneşti (vezi alianţa cu Serghei Baburin), se numeşte “trădător” sau, după caz, “agent dublu” (atunci când are ordin să facă asta), iar vizita acestuia la Moscova este firească, deci nu constituie un subiect de presă. Ei bine, tocmai firescul unei astfel de situaţii l-a determinat pe Guşă să regizeze povestea cu “cotorul pierdut” la coşul de gunoi, un pretext credibil pentru a lansa o nouă declaraţie publică diversionistă.

Făcătura, însă, pute de la o poştă. Mesajul transmis de aventurierul şi papagalul de serviciu al mafiei româno-ruse, este acesta: Băsescu nu mai trebuie să fie ales preşedinte al României. Adică nimic nou, pentru că această dorinţă a mafioţilor reiese din aproape fiecare ştire prezentată pe posturile tv ale mogulilor Vîntu şi Voiculescu.

Pentru a fi credibil, Guşă lansează o nouă dezinformare menită să-i justifice demersul. “Dacă Traian Băsescu nu va mai conduce România în 2010, în mod clar South Stream va trece şi prin România şi România va intra pe circuitele de gaze naturale” afirmă impostorul. “Informaţia” plasată de Guşă naivului de la Caţavencu este o preluare, în regie proprie, a declaraţiei făcute, cu două săptămâni înainte, pentru Hotnews, de purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Cel mai interesant, în declaraţia regizată a impostorului, este motivul “central” al vizitei sale la Moscova: obţinerea de informaţii! “Mă informez!”- a afirmat el. Ca şi când ar fi un veritabil om de afaceri, sau un politician de vârf, Cozmin Guşă declară, pentru revista lui SOV: “Am făcut la Moscova cam acelaşi lucru pe care l-am făcut la Washington şi acelaşi lucru pe care l-am făcut în 2004 atât la Washington, cât şi la Moscova. 2004 – an electoral, dacă nu aţi remarcat!”.

Aşadar, Marele Guşă sugerează că a mers cu misie la Moscova, cum, la fel, ar fi mers şi la Washington. Dacă în 2004 era, totuşi, reprezentantul unui partid important, deci ar fi avut ce căuta în cele două capitale, acum el este un no name, un amărât de lobby-ist, deci nu putea face „acelaşi lucru” pe care l-a făcut cu cinci ani înainte. El are un renume atât de prost încât nici măcar Geoană nu-l recunoaşte ca şi consilier. Impostorul, care-l imită aici pe Silviu Brucan, îşi dă, evident, o importanţă uriaşă, câtă vreme nivelul lui de “penetrare” la Moscova sau Washington este unul nesemnificativ.

Contactele lui Guşă sunt la nivelul drojdiei societăţii ruse sau americane. “Guşă nu are contacte de nivel nici la Moscova şi nici la Washington. Asta e sigură 100%. E de râsul lumii o astfel de ipoteză…Poate bâjbâie, aşa, pe la subsol, dar el din asta trăieşte!” susţine un cunoscător fin (şi autorizat) al acestui tip de relaţii.

Guşă s-a lăudat într-adevăr în urmă cu câţiva ani, pe când era politician de doi bani, că realizează o alianţă cu şovinistul Serghei Baburin, liderul formaţiunii ruseşti “Puterea Poporului”, un susţinător al mafiei transnistrene şi al refacerii sferei de influenţă a fostei Uniuni Sovietice. Nu se ştie însă ce s-a ales de înţelegerea dintre “partidul” (un fel de-a spune) lui Guşă şi mafioţii ruşi. Cert este că ea a fost, chiar şi ca simplă ipoteză de lucru, o idee pe cât de toxică, pe atât de antinaţională.

Serghei Baburin
Serghei Baburin

E posibil însă ca Guşă să fi urmărit, mai degrabă, apărarea intereselor mafiote din Transnistria ale patronilor lui . E posibil şi ca el să reprezinte, aşa cum s-a afirmat în presă, interesele FSB-ului, continuatorul instituţionalizat al KGB-ului. Relaţia lui (ne)“ortodoxă” cu ruşii pe care i-a cunoscut  îl priveşte, cu condiţia să i-o destăinuie soţiei, lui Virgil Măgureanu, sau generalului Constantin Rotaru. Atunci însă când foloseşte această relaţie pentru a-i manipula pe români, Guşă devine impostor. Adică se dă drept altcineva. Cum s-a tot dat în ultimii ani şi românii l-au mirosit şi l-au trimis pe centura politicii, alături de restul partidului, adică de chestia aia care vorbeşte mult şi prost.

În fine, revenind la culisele diversiunii, se poate spune că ea a fost desăvârşită prin invitarea acestuia la televiziunea lui Voiculescu. Acolo, în direct, Guşă a prezentat din nou teoria anti-Băsescu, aşa cum i-a fost comandată de tovarăşii de campanie. El nu putea apărea la Realitatea TV pentru că impostura ar fi fost prea uşor de observat. La fel ca şi Sorin Roşca Stănescu, Cozmin Guşă are sarcina să combată “independent”. Şi pentru că am amintit de SRS, povestea “cotorului pierdut”, ca şi a mesajului despre Băsescu transmis, chipurile, de siloviki lui Putin, a fost publicată şi pe site-ul acestuia.

Astfel, Băsescu a mai câştigat câteva sute de susţinători, dar nu din “prostime” că, vorba lui Guşă, nu lor li se adresează mesajul “Moscovei”…

©Dan Badea

8 comentarii la „Cozmin Guşă şi diversiunea “cotorul pierdut”, sau rătăcirile unui impostor de profesie”

 1. D.nul Badea, mie personal nu mi-ar place ca cineva, maine poimaine, sa spuna ca Boc apara interesele lui Berlusconi (noi cu adevarati oligarhi, pe aici nu ne putem lauda) in Romania.
  Vreau sa spun ca Putin si siloviki sai NU sunt Rusia asa cum Berlusconi nu e Italia.

 2. @ultimul Anonim
  Aveti dreptate, Rusia nu e Putin, desi e sub calcaiul sau, prin siloviki.
  Voi face niste corecturi in text pentru ca generalizarile nejustificate nu sunt permise. Multumesc pentru observatie!

 3. Are talent Gusa! Din pacate nu am textul interviului sau de la B1. Si acolo a facut ceva „dezvaluiri”: legate de importanta persoanei sale, de faptul ca Basescu NU mai este sustinut de catre NIMENI (dintre cei care „conteaza”: structuri de informatii, interne si externe, oameni politici importanti in lume si multe altele.
  Are imaginatie si, probabil, abonament la minciuni.

 4. Felicitari Dle Badea. Ati facut o radiografie excelenta/exacta/colorata personajului: unul dintre cei mai vocali/papagali pescuitori in apele tulburi ale tranzitiei. Aventurierul impostor pentru care traseismul politic nu a fost decit o modalitate de parvenire. Este cu atit mai periculos cu cit nu este prost deloc.

 5. FE-LI-CI-TARI!!!

  Foarte mult imi place articolul acesta, foarte bine punctat si… scurt si la obiect.

  Pentru cine nu l-a cunoscut personal, acesta este Cozmin Gusa: nu doarme noptile pt a gasi strategii cu care sa-si atinga scopurile. Chiar daca era clar pt toata lumea, mai vin si eu sa certific o chestie: stiti imaginile acelea din campania electorala, pe care cica le-ar fi facut un anonim, cu vopsea odioasa pe toate spatiile publice? Care se termina cu fraza „ia mai dati-va in PLM!” Eu la vremea aceea – pe cand credeam in ce ma mintea el de dincolo de un ecran TV, am crezut – ca tampitul – in „anonimul care a „vopsit” Bucurestiul. Ulterior am vazut la ei la birou – intr-o vizita – acele… sabloane cu care se realizasera „picturile Bucurestiului”.

  Dar asta nu e important, ce vreau sa spun este ca aseara o prietena imi povestea o exepienta trista cu privire la parintii ei, la cat au umilit-o, la cum au tratat-o. Acum cand ei nu mai sunt ea inca ii uraste si o umfla plansul doar cand isi aminteste de ei – cu ura – . Citind articolul acesta l-am vazut, prin prietena mea, pe Cozmin. Plangand, muscand din hainele de pe el de neputinta de a plati presedintelui Basescu cu aceeasi moneda pentru tratamentul aplicat cu ceva vreme in urma.

  Este o scena care ma infioara. Dorinta de razbunare il face o fiara. Mi-ar fi frica sa-i reuseasca „o plata ramburs”. Cand povesteste de cate a facut el pt Basescu si cum „la scuipat ca pe un dinte stricat” daca l-ar avea in fata cred ca ar fi in stare sa ii smulga unghiile,ochii, pielea si s-ar bucura de suferinta aluia doat pt ca nu i-a dat un post pe care Base il promisese si altcuiva si a sperat ca lu’Gusa sa-i treaca ca de, era mai de-al lui.

  Va folosi orice tertip ca sa-i plateasca lui Base.

  ATENTIE!

  Nu are nici un as in maneca, l-ar fi scos deja.

  Doar ca eu nu mai cred nimic din ce spune. Cand incepe sa vorbeasca (pacat de inteligenta lui si de milioanele de carti citite) singurul subiect de discutie este Basescu. A devenit egal pt mine si multi din jurul meu pe aceeasi pozitie cu Vadim Tudor: DISPERAT, disperata victima a nimanui, a propriei trairi.

  Brrrr, sa fie la ei acolo. Sa ne ferim de ei!!!

 6. Revin la lungul meu comentariu si transmit lui Cozmin Gusa si Laviniei Sandru ca:

  eu ma uit la tv si iau de bun ce spun oamenii care reusesc in activitatile lor. Daca erau doi minunati de ca naiba reprezinta NIMIC?

Comentariile sunt închise.